IncludingTax
English

Tel: 0733-76 76 44 - Fraktfritt över 600 kr

Search
Picture for category Chark

Charcuterie

Chark från Dalmatien är av någon anledning inte lika känd som italiensk eller spansk dito, men den är minst lika god.

Dalmatisk prosciutto, även känt som Dalmatinski pršut på kroatiska, är en typ av lufttorkad skinka som kommer från Dalmatien i Kroatien. Den tillverkas av färska fläskben som torrsaltas, pressas och kryddas innan den röks över trä och torkas i minst 12 månader. Vår prosciutto Delikatess har lufttorkats i minst 18 månader och är officiellt Dalmatiens bästa.

Den liknar italiensk prosciutto, men har sin egen unika smak på grund av rökningen och påverkan av det lokala klimatet, särskilt den kalla och torra Bura-vinden. Den serveras vanligtvis tunt skivad tillsammans med bröd, ost eller frukt, t.ex melon eller varför inte fikon.

Den mest uppskattade produkten i kategorin är Dalmatinsk Šokol. Šokol tillverkas av fläsknacke och förbereds på liknande sätt som pršut, där den får vila i havssalt i tre till sju dagar. Sedan läggs den i kokt rött vin och kryddas med bl.a. peppar, nejlika och muskotnöt. Därefter går det vidare till den sista behandlingsfasen, där šokol röks i några dagar och sedan placeras i vinden, utsatt för den välkända bura-vinden. Efter några månaders torkning i ett luftigt rum är šokol redo för provsmakning.