IncludingTax
English

Tel: 0733-76 76 44 - Fraktfritt över 600 kr

Search

Smjeli

Kort och gott: Dalmatiens officiellt bästa prosciutto!

Vlade Prancic, ägare till Smjeli d.o.o. - som producerar världens bästa dalmatinsk prosciutto

 

3 Items in Grid 4 Items in Grid List

Dalmatinsk chark - mix 1kg

Ett paket med fem av våra bästa charkprodukter. Du får en 200g förpackning var av prosciutto, šokol, buđola, pancetta och pečenica. Alla är skivade och redo för nya kulinariska upplevelser.

345 kr

Dalmatinsk prosciutto delikatess, skivad 200g

Dalmatinski pršut är en lufttorkad, rökt och torkad skinka som vanligtvis serveras i tunna skivor tillsammans med bröd, ost eller frukt som melon. Till skillnad från sina italienska och istriska motsvarigheter är den dalmatinska versionen av pršut rökt över trä och torkad i minst tolv månader.

Den tillverkas av färska grisben, med ben, hud och underhudsfett kvar. Efter förberedelser, inklusive torrsaltning med havssalt, pressning och kryddning, röks den och lämnas att torka och mogna i luften. Den sista perioden påverkas starkt av den kalla och torra Bura-vinden, som skapar gynnsamma förhållanden för mognad.

Har du inte smakat pizza med vår prisvinnande dalmatinsk prosciutto, fikon och gorgonzola än har du missat nått riktigt gott, så se till att du ordnar det till helgen. Glöm tomatsåsen på den, lite olivolja och mozarella i botten duger gott.

85 kr

Dalmatinsk pancetta, skivad 200g

Dalmatinsk pancetta är både lufttorkad och kallrökt sidfläsk, till skillnad från sin italienska kusin, som är lätt kryddad och inte rökt.

Dalmatinska pancetta har en fast, elastisk konsistens och är lätt att skiva. Den är känd för sin milda rökdoft och härlig mjuk smak. Det som är särskilt viktigt för riktigt bra pancetta är producenternas kunskap och skicklighet i att välja rätt träsorter samt att avgöra den mest lämpliga tiden och varaktigheten för rökningen, vilket till stor del beror på väderförhållanden och råvarornas egenskaper.

Ett perfekt val för både din pasta carbonara (om du inte föredrar guancale så klart), och en hel del andra kulinariska äventyr. Du kan ha den i sallader, soppor, på din macka, eller varför inte linda dina kycklingbröst i den innan du kastar de på grillen...

69 kr

Dalmatinsk Šokol, skivad 200g

Aromatisk lufttorkad/rökt och kryddad fläskkarré i nät, i princip en rikemans coppa.

Šokol är en traditionell lufttorkad köttprodukt som härstammar från Nin i Kroatien. Den tillverkas av fläskkarré enligt hemliga familjerecept, några av vilka är över 300 år gamla. Köttet placeras i havssalt, blötläggs och kokas i rött vin, kryddat med kryddor som kryddnejlika, kanel, peppar, muskotnöt och många fler.

Šokol röks och torkas i bura-vinden i sex månader innan den är klar för konsumtion. Under storhelger och andra speciella tillfällen skivas och serveras šokol vanligtvis som en kall förrätt på lokala restauranger och hem.
Varje år, under den tredje veckan i juli, hålls en festival kallad Šokolijada till ära för denna unika lokala produkt.

75 kr

Dalmatinsk Pečenica, skivad 200g

Dalmatinsk Pečenica är lufttorkad och kallrökt kotlettrad.

Köttet saltas eller behandlas i saltlake, och därefter kallröks och torkas i den välkända Bura-vinden. Texturen är fast, elastisk, kompakt och lätt att skiva. Aromen är typisk för lufttorkade produkter från Dalmatien: lätt rökig och något salt i smaken. Hela processen varar minst 45 dagar, från saltning till mognad.

När produkten är klar brukar den säljas hel, i skivor eller i bitar. Denna delikatess serveras också på många traditionella restauranger runt om i Kroatien och resten av Balkan. Färskbakat bröd och ost är nog det bästa sällskapet för pečenica.

69 kr

Dalmatinsk Buđola, skivad 200g

Dalmatinsk Buđola är lufttorkad och kallrökt fläskkarré i nät, samma sak som italiensk coppa.

Det sägs att den uppstod när otåliga köttälskare i Dalmatien inte kunde vänta på att deras prosciuttos skulle torka i över ett år, så de bestämde sig för att göra buđola.

Buđola är en särskilt utvald bit fläskkarré, som efter saltning med havssalt placeras i en nät och torkas på det sättet, vilket ger effektiv rökning men också accelererar mognadsprocessen jämfört med en hel prosciutto. Nyckeln till en högkvalitativ buđola är definitivt den härliga vinden Bura, som ger buđolan och andra lufttorkade produkter från Dalmatien sin speciella karaktär.

69 kr